Uw boot verkopen: adviezen voor een snelle verkoop

Een boot verkopen lijkt gemakkelijker dan het is. Wilt u uw boot verkopen, dan hoeft u deze immers alleen maar online aan te bieden, toch? Maar zo simpel als het lijkt is uw boot verkopen in de praktijk niet. Wat fotootjes van uw vaartrots schieten en een leuke prijs bedenken gaan er niet voor zorgen dat uw boot verkopen snel verloopt. Wilt u gaan voor de beste prijs voor uw boot en deze zo snel mogelijk kwijtraken, dan moet u enkele zaken in de gaten houden. Onze adviezen en tips, afkomstig uit de praktijkervaring van mensen die zich met bootverkoop bezighouden, helpen u bij het snel (door)verkopen van uw vaartuig!

De boot moet technisch en materieel gezien in orde zijn

Het eerste belangrijke aandachtspunt bij het verkoopklaar maken van uw boot, is ervoor zorgen dat uw vaartuig in technisch en materieel opzicht in goede staat verkeert. Dit betekent dat kleine defecten volledig opgelost moeten worden. Hapert de buitenboordmotor bijvoorbeeld, maak deze dan goed schoon en smeer de onderdelen die schrapen of geluid maken in met olie. Wanneer lampjes op uw boot kapot zijn en bijvoorbeeld het plafond van de kajuit beschadigd is, is het belangrijk om dit soort zaken eerst te repareren, alvorens uw schip te koop aan te bieden.

Presenteer uw boot op een onweerstaanbare manier

Na het vaststellen van een geschikte koopsom, wat u kunt doen door naar de prijs van vergelijkbare boten te kijken, is het van groot belang om uw boot op de juiste manier te presenteren aan potentiële kopers. Dit betekent onder meer de boot goed schoonmaken, zowel aan de buitenkant als in de kajuit. Zorg dat alle zand, modder en viezigheid grondig schoongemaakt wordt. De buitenzijde kunt u afnemen met een zwabber en doek met een speciaal voor schepen ontwikkeld reinigingsmiddel. De binnenzijde schoonmaken kan met een sopje en in een latere ronde met een stofzuiger. Werk ook lelijke plekken bij door ze strak in de verf te zetten. Ventileer de boot goed en spuit een anti-insectenmiddel waar nodig. Ten slotte is het zaak om uw vaartuig op te ruimen - rondslingerende spullen moeten verwijderd worden - en te zorgen dat uw boot lekker fris ruikt.

De boot onder de aandacht brengen: kies voor een online en offline strategie

Als de boot helemaal verkoopklaar is, moeten er nog goede en scherpe foto's gemaakt worden. Laat dit eventueel doen door een professionele fotograaf die in dit soort werk gespecialiseerd is. Fotografen weten vanuit welk perspectief uw boot het beste uit de verf komt op foto's. Zet de boot kort voor het begin van het hoofdseizoen te koop, dus op het geschikte moment. Het beste is om te kiezen voor een brede aanpak. Zet de foto's op professionele websites die boten aanbieden, in periodieken die zich richten op de pleziervaart of adverteer in lokale havens met plezierjachten. Let maar op: uw boot verkopen is dan snel geregeld!   

Delen